Студенти от Пловдивския университет Паисий Хилендарски стоят на студено, нямат топла

...
</TD
>Студенти от Пловдивския университет Паисий Хилендарски стоят на студено, нямат топла
Коментари Харесай

Студенти живеят в потресаваща мизерия в Пловдив

Студенти от Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " стоят на студено, нямат топла вода и изпитват битови компликации, свързани с живота в общежитията на бул. " Марица " 10, блок 1 и блок 5.

Пред кореспондент на Plovdiv24.bg те споделиха, че няма парно през съвсем цялата седмица, то бива пускано, в случай че на открито стане доста студено или единствено в избран час от деня. Събота и неделя отоплението е изцяло спряно. Наличието на топла вода в постройката също било лимитирано.

От управлението съветвали студентите да си закупят духалки, с цел да се отопляват, макар че потреблението им било срещу държавния правилник. 

По думите им на територията на общежитията на УХТ има единствено една работеща пералня, за която се чакало със седмици, а печката в корпуса била остаряла.

" В кухнята от доста време седи една нова печка - на нея написа - " Не пипай ", обаче тя по този начин си стои и нито се употребява, нито се маха оттова. А тази, която е налична, загрява извънредно постепенно ", описа студентка.

Младежите споделят, че управлението е осведомено с проблема, само че не прави нищо, с цел да го позволи.

" Плащаме наем, живеем там, ремонтираме си сами стаите, само че нямаме никакво право на противоположна връзка и връзка. Студентите на УХТ имат група за блоковете, има и Домови съвет, управителен от тях, само че ние не сме част от нито едно от тези неща. "

Те допълват още, че два от блоковете там са ремонтирани, само че в тях се позволяват единствено студенти на УХТ, а за тези на ПУ остават нежеланите места.

Попитахме студентите за какво се постанова да живеят в общежитията на различен университет, откакто личният им има база. Разказаха ни, че в действителност легловата база е нищожна, а в проблематичните общежития се пращат младежи с по-нисък приход. 

Освен главния проблем с отоплението студентите алармират за обезпокоителен и рисков тип на стаите. Повечето студенти се постанова със лични средства да ремонтират мястото, което ще населяват. 

" В банята капе мазилка над главата ми, има влага, прозорците скърцат и влиза мраз ", показа юноша.

" В общежитията се нанесох предходната година, когато бях първа година. Стаята беше под всякаква рецензия - единствено с едно бюро, с един стол (другият беше счупен), без отопление, със строшен душ и наработеща счупена тоалетна. Банята ни, макар наработещия и плачевен моноблок и едва функциониращ душ, беше най-запазената част от стаята.

Дограмата ни е дървена, като има нова дограма единствено на петия етаж, на който не се позволяват студенти на ПУ, настаняват се единствено студенти на УХТ. След главен ремонт и разчистване на мухъла, към който развих остра алергия, стаята е съвместима с естествени условия за живот, само че към момента има проблем, който общежитието се пробва да поправи, само че за в този момент е несполучливо - наводнява се най-редовно от живущите на третия етаж ", споделя различен.

" Нямаше душ, нямаше го целия похлупак на тоалетната, аз си ги подсигурих, тъй като по този начин и не го направиха от общежитието. Имаше голяма дупка под мивката (и към момента я има, извънредно течение и мраз идва оттам). Нямаше крушки, пердетата са две ленти, покриват едвам 2/3 от прозорците, т.е. или си купуваш, или нямаш персонално пространство ", добавя възмутена студентка.

По думите им наемът на блок Марица 1 е най-високият в Пловдив, като дребната стая е 107лв.

" Миналата година настъпи нарастване на наема. Беше 77, а в този момент 107 лева Увеличиха го без предизвестие и без пояснение, а нямаше по-късно усъвършенстване на изискванията по никакъв метод. При заплащане на наема, поставят и връщат пари от едно остаряло скъсани портмоне, пишат на една остаряла тетрадка, дават ти една хвърчаща едвам разчитаща се бележчица, написана на ръка.

Имаше случай на една близка другарка, която беше платила всеки месец, само че не си беше запазила бележките и и се наложи наново да заплати. Още нещо - при настаняване плащаме повече пари, те споделят че 10 лв. от горната страна са за домови съвет и 20-30 лв. са такива, които би трябвало да ни върнат, в случай че стаята е в положително положение при овакантяване. Никой не връща тези пари по-късно. "

Младежите желаят от управлението на университета заплатените от тях естествени условия да бъдат налични: топла вода, парно, интернет. Споделиха ни още, че дворът на блок 1 също в окаяно положение и се нуждае от ободряване.

" Градинката откъм гърба зад Марица 1 е с изхвърлени хладилници, торби с отпадъци, отсечени клони и шума ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР